Babiččin bezový sirup

Babiččin bezový sirup

Babička každoročně touto dobou vyrážela s obřím košíkem a látkovými taškami na sběr bezových květů. Doma jsme pak spolu připravovaly můj oblíbený domácí sirup. Rozhodla jsem se, že se o léty prozkoušený lahodný recept podělím.

Tento způsob přípravy je celkem jednoduchý a neodradí ani od výroby většího množství sirupu. 

 

 

 

 

Způsob přípravy:

 

  • 25 květů černého bezu propláchneme vodou a namočíme do 2l vody. Necháme přes noc.
  • Druhý den vodu přecedíme přes jemné sítko nebo látku do kastrolu.
  • Přidáme 1kg cukru moučka, panely nebo třtinového cukru. Sirup připravený z panely nebo třtinového cukru bude mít tmavší barvu.
  • Bez míchání povaříme na mírném ohni 15 – 20 minut.
  • Přidáme šťávu z poloviny většího citrónu, rozmícháme a povaříme dalších 5 minut.
  • Horkou šťávu přelijeme do sterilizovaných a předem ohřátých skleněných lahví. Když sirup vychladne, vytvoří se v láhvi vakuum.

Uchováme na tmavém místě (pokojová teplota nevadí).

Z výše uvedené dávky připravíme skoro 2l sirupu.

 

Tip redakce:

Nejraději si tento sirup vychutnávám s ledem, citrónem a čerstvými lístky máty nebo meduňky.

 

Mohlo by vás zajímat:  Recept na výrobu elixíru z aloeTři bylinky, které nejintenzivněji posilují náš imunitní systémDomácí recept na pampeliškový sirup