Domácí recept na pampeliškový sirup

Domácí recept na pampeliškový sirup

pampelišky

Pampeliška lékařská, Taraxacum officinale auct. non Wigg., Smetánka lékařská

Každý zná pampelišku, je to běžný plevel, který nemají moc rádi, ti kteří se pokoušejí udržovat svůj trávník bez plevele. Pampeliška neboli smetanka, pléška (připomínající pleš na hlavě), nebo ze starohornoněmeckého pappala (kaše) či z latinského pappus (chmýří) atd.

Fascinují mne všechny plevele okolo nás, jsou tady v obrovském množství prostě pro každého a a mají mimořádné léčivé účinky. V případě smetanky je léčivá celá rostlina – listy, květ i kořen. Kroměkvětu, má celá rostlina hořkou chuť, která naznačuje, že hořčiny vždy napravují zažívací potíže. Pampeliška zlepšuje činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Harmonizuje celý zažívací trakt. Snižuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Významně zlepšuje činnost jater. Zajímavé je , že působí i na revmatické potíže,  onemocnění ledvin a podporuje hubnutí. Je ideální v létě používat pampelišku v syrovém stavu do salátů, polévek, sekané apod. Listy pampelišky jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce jsou velmi ozdravné i pampeliškové stonky. Moje teta podle Maria Treben pojídala denně při jaterním onemocnění 6 pampeliškových stonků. Pampelišku můžeme pojídat či popíjet opravdu dlouhodobě, je to neškodná a velmi prospěšná bylina.

Jako malá holčička jsem s maminkou vyráběla úžasný „pampeliškový sirup“. Měla jsem ho velice ráda, dávali jsme si jej do čaje, jedli jsme ho jen tak na chuť a nebo jsme si jej mazali na chleba. Mňam…..Vřele doporučuji, letos to jistě již nestihnete, ale příští rok určutě doporučuji.

 

Rodinný recept na pampeliškový sirup:

Nasbírej 400 květů papempelišky nejlépe v poledne, kdy jsou květy nejvíce otevřené

Nakraj 2 citrony na kolečka

Přidej 2 litry vody a vše důkladně povař

Potom to odstav, přikryj utěrkou a dej do chladné místnosti a nechej nejlépe 24 hod. odstát

Potom vše prolij přesplátno, přidej 2 kg cukru a vař nejlépe na mírném plameni 1,5 hod.

Až ti vznikne sirup, někdy až med. Naplň do sklenic vřelé a zavíčkuj. Uskladni v chladu a temnu.

Stačí spižírna nebo sklep.

Lednice není nutná