Znáte přírodní zdroje vitamínu D?

Znáte přírodní zdroje vitamínu D?

Nedostatek vitamínu D je spojen s celou řadou zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních chorob, vysokým krevním tlakem a dokonce i s rakovinu. Protože jedním z hlavních rolí vitamínu D je pomoci tělu vstřebávat vápník, jeho nízké hladiny jsou hlavně spojovány s osteoporózou, osteopenií a osteoartrózou, ale i s odolností proti nemocem. Zjistilo se, že většina lidí trpí nedostatkem vitamínu D. Je to zřejmě proto, že vitamin D se přirozeně vyskytuje jen v málo potravinách.

Jaké jsou tedy přírodní zdroje vitamínu D?

Olej z tresčích jater je na TOP žebříčku - nabízí 340 % denní doporučené hodnoty vitaminu D

Požitím lososa a mečouna pokryjete svou denní dávku od 110 % do 150 % své doporučení denní dávky

Tuňák v konzervě je také dobrým zdrojem, který nabízí o něco více než 1/3 denní dávky

2 konzervované sardinky nabízí 12 % z doporučené denní dávky

Játra vařená poskytují 11% doporučené denní dávky vitamínu D

Vejce (jen žloutek)nabízí 10 % svého denního množství vitamínu D

Zajímaví jsou ale houby- nedávné studie prokázaly, že houby nejen vitamín D obsahují, ale i hladinu tohoto vitamínu zvyšují. Tím že, jsou vystaveny slunci, reagují podobně jako lidská pokožka při vystavení slunečnímu záření a jsou schopny si vitamin D ještě v sobě ”dovytvořit”.

 

fotka hub