Zelený zázrak - GREEN TEA

Zelený zázrak - GREEN TEA

Zelený čaj patří k nejstarším a nejprospěšnějším léčivým prostředkům na světě. Čaj se používal nejen jako nápoj k zahnání žízně, ale i jako lék k pití a vmíchával se i do mastiček, kterými se potírala revmatická místa. Používá se do tinktur, kosmetických přípravků.

 

Vědecké instituce na celém světě zkoumají blahodárné účinky této rostliny a výstupy z bádání překvapují nejen samotné vědce ale i farmaceutetické společnosti. První, kdo v nich objevil skupinu látek s preventivním účinkem proti srdečním chorobám a některým druhům rakoviny, byli čínští a japonští vědci. Na přelomu století se do zkoumání léčivých účinků zeleného čaje zapojilo mnoho institutů z celého světa. Dokonce i Německé středisko pro výzkum onkologockých onemocnění  potvrdilo, že lístky zeleného čaje jsou prospěšné při léčbě rakoviny, pomáhají k uzdravení a posilují imunitu při léčbě.. Výzkumy stále pokračují a výzkumy léčivých účinků v zeleném čaji se stále aktualizují. Farmaceutický průmysl dnes nabízí kapsle, tablety ze zeleného čaje, nebo přidávají zelený čaj jako pevnou součást svých léků. Kosmetické koncerny využívají jeho vlastností i popularity napříč spektrem výrobků od šampónů až po krém na nohy.

 

Studie z roku 2006 publikovaná 13. září v magazínu Journal of the American Medial Association uvádí „Konzumace zeleného čaje je spojená se snížením úmrtnosti zapříčiněným rakovinou“. Studie, vedená japonskou univerzitou Tohoku, sledovala 40 520 dospělých japonců ve věku mezi 40 a 79 lety, kteří neměli mrtvici, srdeční záchvat nebo rakovinu při zahájení výzkumu v roce 1994. Studie sledovala všechny účastníky po celých 11 let a monitorovala všechny příčiny úmrtí a po 7 let monitorovala specifická úmrtí. Účastníci, kteří pili 5 a více šálků čaje denně měli o 16 procent nižší riziko předčasného úmrtí a o 26 procent nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, než účastníci, kteří pili méně než jeden šálek čaje denně. Studie dále uvádí, že „pokud zelený čaj chrání člověka proti kardiovaskulárním chorobám nebo rakovině, lze očekávat, že pití tohoto nápoje se bude částečně podílet na prodloužení života, kde právě kardiovaskulární choroby a rakovina jsou dvě celosvětově nejčastější příčiny předčasného úmrtí.“ (wikipedie)

Článek převzat z : dobrzona