Šest nejlepších superpotravin

Šest nejlepších superpotravin

Důvodů proč jíst syrovou stravu je hned několik. Naše tělo získává z těchto potravin vše potřebné pro své tělesné zdraví. V podstatě jde hlavně o to, že konzumujeme něco, co je stále “živé”. Všichni známe rčení, “jsi to co jíš”. Pokud se podíváme na to takto, tak při konzumaci “živé stravy “ do slova a do písmene, konzumujeme to, co stále žije. Syrové, stále žijící potraviny, obsahují i při okamžiku konzumace živé enzymy, nepoškozené živiny a vytvářejí v těle alkalické prostředí, které pomáhá udržovat v těle přirozené ph, které podporuje přirozené čištění.

Není nutné jíst ihned syrovou stravu se vším všudy. Pro začátek stačí, když zařadíte některé syrové potraviny do vašeho stávajícího jídelníčku a i tak postupně bude vaše tělo z toho profitovat a přinese vám to pozitivní změny ve zdraví. Budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je šest z nejlepších syrových potravin, které můžete začít přidávat do svého jídelníčku již dnes, pokud je již náhodou nepoužíváte.

  1. Kokosový ořech - je jeden z nejvíce používaných "superfoods" naší doby, syrový kokosový ořech jeplný živin a v podstatě v přírodě nemá jinou podobnou konkurenci. Kokosová šťáva (kokosové mléko) ze syrového kokosu je plná vitamínů, minerálů, je perfektně vyvážená, aby vaše tělo bylo dobře hydratované.  Kokosový ořech – dužina, která se nachází na vnitřní straně kokosové skořápky, je rovněž úžasný, obsahuje vysoké množství kyseliny laurové, nasycený tuk, který tělo chrání proti virovým onemocněním, bakteriím, plísním  a podporuje činnost mozkové tkáně. Když budete pravidelně konzumovat  kokosový ořech a kokosové mléko můžete shodit nadbytečná kila a vyhnout se tak srdečně cévním chorobám, a udržet si tak dobrou hladinu cholesterolu. Raw kokos může také pomoci zvýšit hladinu vaší energie tím, že podporuje zdravé fungování štítné žlázy a udržuje tak její fyziologickou hormonální hladinu. Postupně se vám bude léčit poškozená střevní stěna a tím se bude omlazovat i vaše pokožka na celém vašem těle. Začleněním panenského kokosového oleje do našeho jídelníčku je další skvělý způsob, jak zvýšit procento syrové stravy v našem jídelníčku.
  2. Chia semena  - jsou velmi bohaté na o omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, jsou téměř nepřekonatelné ve světě rostlin svým všestranným působením na naše tělo.  Můžeme říci, že jde o “starověké superfood”. Používali je totiž již Aztéčtí a Mayští bojovníci, aby získali vitalitu pro úspěch v boji. Chia semínka jsou další superpotravina, která se velmi snadno jí a má univerzální použití. Chia je bohatá na vlákninu, esenciální mastné kyseliny, vápník, antioxidanty a bílkoviny. Chia semínka jsou užitečná pro udržení správné tělesné hmotnosti a zdravého trávení. Po namočení semen do vody se vytvoří gelovitá hmota, ta právě zabezpečuje dobré klima v zažívacích orgánech a tím posiluje naši tělesnou imunitu.
  3. Naklíčená semena a ořechy -  poskytují nepřeberné množství důležitých vitaminů, minerálů, živin, enzymů a proteinů, které nebyly při zpracování poškozeny nebo denaturovany teplem. Npř. Raw naklíčené mandle jsou jedním z nejzdravějších potravin, protože obsahují zdravé tuky, kompletní bílkoviny, aminokyseliny a esenciální stopové minerály. Obecně platí, že naklíčené ořechy a semena zvyšují v těle imunitu, regulují hladinu cholesterolu, podporují zdravé funkce mozku a srdce.
  4. Nepražené kacao (čokoláda z nepraženého kakaa)  - klíčovou součástí ke zdravému metabolismu je minerální hořčík a jeden z nejlepších přírodních zdrojů této základní minerální sloučeniny je syrové kakao, nebo čokoláda, která je vyrobena z nepraženého kaka. Raw kakao je jedinečné v tom, že obsahuje více než 300 identifikovatelných nutričních látek, které podporují zdravé chemické procesy v mozku. Zvyšují hladinu energie v těle, zlepšují krevní oběh a neutralizují rakovinotvorné volné radikály. Raw kakao pomáhá stimulovat tvorbu trávicích enzymů, které podporují správnou funkci střev.
  5. Listová zelenina – listová zelenina jako je špenát, kapusta a mangold jsou klíčovou složkou stravy pro zvýšení hladiny energie. Podporují přirozenou detoxikaci v játrech a dalších orgánech. Podporují také přirozené čištění trávicího traktu.
  6. Kvašená zelenina - syrové ovoce a zelenina pěstovaná ekologicky bez použití chemikálií je zdravá sama o sobě, ale může být i zdravější, když projde přirozeným kvařením. Ke kvašení můžete použít tvrdší zeleninu jako je zelí, mrkev, ředrve, kedlubny, okurky apod. Ve skutečnosti se stane stravitelnější, což znamená, že naše tělo je schopné po požití kvašené zeleniny být  lépe připraveno na trávení. Lépe pak využije živiny ze zeleniny a pro tělo je tento proces mnohem jednodušší a méně energeticky náročný. Přirozeně fermentovaná zelenina je také plná probiotických bakterií, které budují základ dobré imunity v našem těle a zajišťují lepší vstřebávání živin.
miska s ořechy