Pampeliškový med a víno proti horečce

Pampeliškový med a víno proti horečce

V těchto dnech jsou pampeliškou všechny louky, trávníky a zahrady přímo poseté. Smetanka lékařská, lidově pampeliška, lahodí nejen našemu oku - zlatavé hlavičky v záplavě zeleni vypadají doslova kouzelně, ale může lahodit i našim jazýčkům a přitom příznivě ovlivnit naše zdraví. 

 

 

 

 

Jak pampeliška lečí?

  • napomáhá "čištění krve" - často jako součást čistících bylinných směsí
  • působí proti revmatickým chorobám a exémům
  • lze ji užívat při poruchách trávení, plynatosti a pocitu plnosti -  podporuje sekreci trávicích žláz
  • v neposlední řadě dokáže i čarovat - více zde

Pampelišku lze užívat ve formě bylinného čaje (součást směsí), vína, medu, tinktur, obkladů i sirupů.

Pampeliškové víno proti horečce:

  • 3 očištěné pampeliškové kořeny necháme 3 dny macerovat v 0,5 l bílého vína.
  • Přecedíme do sklenice a uložíme. Užívá se malá sklenička. Při onemocnění doprovázené vysokými horečkami lze pampeliškové víno použít i jako zevní obklady.

Pampeliškový med:

  • 4 plné šálky pampeliškových květů ( pouze lístků, odstraňte stonky a hořké zelené jádro) vložíme do hrnce a zalijeme 4 šálky vody. Přidáme 1 velký citron nebo pomeranč. Citrusové řezy můžeme zkombinovat dle vlastní chuti.  
  • Tuto směs přivedeme k varu, stáhneme a dále vaříme na mírném ohni cca 10 - 15 minut. Poté odstavíme hrnec z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme odstát přes noc.
  • Na druhý den směs přecedíme, přidáme 3 šálky cukru a opět přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání cca 1 - 2 hod. do zhoustnutí a jantarového zabarvení.
  • Nalijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a můžeme na 10 min. zavařit.