Čínská medicína předpokládá, že správné fungování lidského těla je výsledkem rovnováhy Jin a Jang.
Jin – je vnitřní (negativní) – vnitřní poskytování a ukládání energie
Jang – je vnější (pozitivní) – funguje na ochranu před vnějším poškozením
V Číně mají za to, že důvodem proč je nemoc, je ztráta harmonie těchto dvou aspektů.
Žlučník má mnoho důležitých funkcí. Nejhlavnější funkcí žlučníku je skladování a vylučování žluče. Žlučník je důležitým elementem v zažívacím procesu, podporuje pohyb střev a absorpci výživných látek.
Funkce jater je mnohostranná a mnohočetná, většina procesů v nich probíhajících sice souvisí s metabolismem a detoxikací, ale je také centrálním orgánem látkové výměny. Některé z nejznámějších chorob a potíží, které jsou zaviněny poruchami funkce jater jsou: zácpa, průjem, hemeroidy, žlučové kameny, žloutenka, onemocnění žlučníku, cukrovka, deprese, spavost, nevolnost, nervozita, abscesy, bradavice atd...
Žlučník je orgán Jang
Játra jsou orgán Jin
Lidé, kteří mají problémy s žlučovými cestami se buď špatně stravují, nebo procházejí stresovým obdobím. Stres a špatná strava jsou dvě hlavní věci, které nejvíce postihují žlučník i játra.
Emoce Jater a žlučníku je hněv.
Jak se můžete postarat o svůj žlučník?
1. Vyvarujte se konzumaci mastných a kořeněných jídel.
2. Vyjadřujte to, co cítíte.
3. Jezte potraviny pěstované u nás v závislosti na sezóně.
4. Cvičte, nebo choďte na procházky.
5. Očistěte váš žlučník na jaře – Jaro je sezóna související s žlučníkem a jeho partnerem jsou játra.
6. Vyvarujte se konzumaci alkoholu, nebo jiných omamných látek, protože stresují žlučník. Doba kdy je energie žlučníku nejrozšířenější je od 23:00 hod. do 01:00 hod, u jater je to v době od 01:00 – 03:00 hodin.
Jak se můžete postarat o svá játra?
1. Pro játra platí žádné tuky a rafinované cukry.
2. Omezit bílkoviny živočišného charakteru. Jíst jen malé dávky především syrové a vařené zeleniny. Maso konzumujte max. 2-3x do týdne (netučné ryby, králík).
3. Jezte pravidelně.
4. Vyjadřujte to, co cítíte.
5. Cvičte, nebo choďte na procházky.
6. Vyvarujte se konzumaci alkoholu, nebo jiných omamných látek. Energie jater je nejvíce rozšířena v době od 01:00 – 03:00 hodin.
Potraviny prospěšné pro žlučník. |
Potraviny, které nejsou prospěšné pro žlučník. |
Potraviny prospěšné pro játra. |
Potraviny, které nejsou prospěšné pro játra. |
Zelenina: brokolice, červená řepa, ředkvičky, česnek, kapusta, mrkev, celer |
Smažené a mastné pokrmy |
Zelenina: mrkev, cibule, řepa, špenát, brokolice, okurka |
Tuky a Rafinované cukry |
Ovoce: pomeranče, citrón, grapefruit |
Kořeněné pokrmy |
Ovoce: limetka, citrón, grapefruit |
Kořeněné pokrmy |
Maso: krůtí, kuřecí, králičí |
Kari koření |
Maso: krůtí, kuřecí, králičí |
|
Byliny: kořen pampelišky, kořen lékořice |
Alkohol |
Byliny: Bazalka, fenykl, majoránka, kopr, kmín, kurkuma, zázvor, křen |
Alkohol,Káva, černý čaj. |
Čaje: Jasmínový, Zelený, Rooibos, čaj s pomerančovou kůrou |
Jehněčí a Hovězí maso |
Čaje: Medový nebo Mátový čaj |
Červené maso je tučné s cholesterolem |
Na závěr je důležité upozornit, že čištění těla na jaře je obzvláště přínosné nejen kvůli jaterním a žlučníkovým funkcím, ale hlavně přínosem emocionálním. Jarní očistou také docílíte vyrovnání,které nám umožňuje jasnější vidění a posun v před životem.