V poslední době velmi oblíbená a čím dál vice známá Chia. Velmi mne překvapilo, že je to rostlina příbuzná šalvěji ( Salvia hispanica ). Jsou to na pohled nestejnorodá tmavá semínka s lehce oříškovou příchutí.
Je již velmi dlouhou dobu známá a využívána původními obyvateli od současného Mexika až po Americký jihozápad. Když domorodé národy cestovali, brali si na cestu k jídlu chia semínka, která si po cestě smíchali pouze s vodou. A to jim stačilo. Zaplnili si žaludek a ještě přitom zásobovali tělo nezbytnou energií a živinami, aby pouť dokončili.
Chia semínka jsou jednou z nejvíce známých zdrojů omega-3 mastných kyselin, obsahující 7,5 krát více těchto esenciálních olejů než losos a více bílkovin, než jakékoli jiné osivo! Mají mimořádně vysoký obsah vlákniny, která prospívá střevní peristaltice. Semena obsahují pětkrát tolik vápníku než je v mléce a spolu s borem tvoří ideální zdroj pro zdravé kosti . Obsahují také vysobé dávky vitamínu B, které jsou potřebné pro správný tělesný metabolismus, dále pak fosfor, železo, zinek a mangan.
Studie naznačují, že strava obsahující chia semínka také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Vzhledem k tomu, že chia semena mohou absorbovat velké množství kapaliny, jsou schopny až 30 krát zvýšit svůj objem, jsou ideální v prevenci proti obezitě a ideální při redukcích váhy. Zajímavé je, že během intenzivního cvičení prodlužují v těle stav hydratace a zachování elektrolytů v průběhu výkonu.
Ideální je semínka nejprvě namočit do vody nebo mléka, či kokosového mléka, prostě podle chuti. Záleží jak je pak budete konzumovat. Po chvilce nabobtnají a pak je můžete smíchat např. se sušeným ovocem, nebo obilovinami. Dobrou chuť!
Kdyby nic jiného tak si jistě chia zaslouží titul "superfood".