Není na světě člověka, který by nechtěl mít krásnou pokožku na celém těle. Všichni si proto všímáme sebemenších změn na naší pokožce, zvláště pak na místech, které nejvéce odhalujeme a to je obličej, krk, ruce, dekolt. Někteří, kterým je vice než 30 let už ví, co to jsou tzv. stařecké skvrny. Je zvláštní, že i v tak mladém věku se tyto skvrny s takovým názvem vyskytují. Vždy, když se nám “něco” na pokožce objeví – ať jsou to hyperpigmentace – hnědé skvrny, bílé skvrny, akné, znaménka, bradavice apod, vždy jde o nějaké znamení těla, že je něco v nepořádku, převážně s vylučovacími orgány – což jsou játra a ledviny. Když tyto orgány nefungují dobře, začně jim pomáhat kůže.
Klasická medicína říká, že se jedná o typické, neškodné projevy kůže po 30-tém roce života a doporučuje pouze bělení krémy a ochranu proti UV záření. S tím souhlasím, to je opravdu potřeba, když už skvrny jsou. Tělo námale těmito signály sdělluje daleko závažnější zprávu, než si myslíme. Pokud se nám tyto stařecké - tvz. jaterní skvrny objeví na kůži,věřte, že tělo hlásí, že je zaplaveno toxiny a potřebuje vyčistit. Existuje ale i přirozená syrová strava, která přímo pomáhá, aby k těmto potížím nedocházelo.
Potraviny, které vám pomohou stařecké skvrny buď odstranit či vás před nimi budou chránit!
Dr. James F. Balche, Certifikovaný nutriční poradce, člen americké lékařské asociace a přírodní zdravotní obhájce, doporučuje jíst více syrové zeleniny a ovoce. Radí, že vice jak 50 procent stravy by měla být syrová, protože obsahuje potřebné živiny, které posilují přirozené funkce pokožky a zároveň tělo zbavují toxinů, které mohou přispět k tvorbě stařeckých skvrn.
Dr. Balche vysvětluje, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu C pomáhají regenerovat poškozené buňky kůže a zabráňují novým poškozením. Konzumace potravin obsahujících přirozeně antioxidanty podporuje v těle boj proti škodlivým volným radikálům. Pak můžeme vidět rozdíl I ve vzhledu kůže. Dr. Oz říká, že antioxidanty pomáhají v těle se vším, od sníženého výskytu vrásek až po boj s nemocí.
Příklady potravin s vysokým obsahem antioxidantů – hlavně jsou to červené potraviny – jako borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, černý a červený rybíz, višně, třešně, acai, nepražené kakaové boby, maqui, rakytník, baobab, granátové jablko, konopné semínko, mandle, chia, acerola, kukruma, šafrán, zelený čaj, olivy, a mnoho jiných.