9 tipů, jak přirozeně detoxikovat ledviny

9 tipů, jak přirozeně detoxikovat ledviny

Od ledna do jara je velmi vhodná doba na pročištění ledvin. Na jaře se přirozeně spouští očista těla a tak jsou ledviny nuceny filtrovat větší množství toxinů než obvykle. Proto je vhodné, aby v tomto období již byly co nejvíce pročištěné.

 

Mnoho lidí má bohužel tendenci podceňovat důležitost tohoto orgánu. Mezi hlavní fyzické příznaky nerovnováhy funkce ledvin patří: zpomalení růstu, předčasné stárnutí, otoky, tmavé kruhy a povislé váčky pod očima, otoky, bolesti v oblasti bederní páteře, šedivění vlasů, nezdravé vlasy, hormonální problémy, výtoky, bolesti kolen, problémy se zuby a lámavost kostí.

 

Jak tomu tedy předcházet:

1. Pijte hodně vody

    Nejjednodušším způsobem, jak ledviny pročistit je dopřát jim pořádný průplach vodou. Dostatečné množství vody postačí na to, aby se vyplavily hlavní toxiny a usazeniny. Pijte proto v tomto období 2,5-3l vody denně.

     

    2. Jezte ovoce bohaté na draslík

    Draslík obsažený v ovoci je účinný pomocník při detoxikaci ledvin. Bohaté na draslík jsou: grepy, pomeranče, citróny, banány, meruňky, švestky a kiwi. Dalším zdrojem draslíku jsou mléko a jogurt. Sklenice grepového juicu denně zbaví tělo zbytkové močové kyseliny.

     

    3. Nezapomínejte na bobule

    Nejznámějšími pomocníky ledvin a močového měchýře jsou brusinky. Brusinky a ostatní lesní plody obsahují chinin, který se metabolickými procesy v játrech mění na kyselinu hippurovou. Ta pomáhá ledvinám při rozpouštění zbytků moči a močové kyseliny. Dále jsou brusinky známé pro jejich antibakteriální vlastnosti. Pozor však na juicy! Obsažený cukr zvyšuje kyselost moči a zatěžuje ledviny.

     

    4. Přidejte ječmen a pohanku do jídelničku

    Nahraďte rafinovanou bílou mouku a začněte používat více mouky ječné, celozrnné a pohankové. Ječmen se doporučuje na očistu a ochranu ledvin obzvlášť za přítomnosti cukrovky, kdy jsou ledviny více náchylné.

     

    5. Jezte zásadité potraviny

    Dalším faktorem zatěžující ledviny je překyselení organismu. Zásadité potraviny Vám pomůžou navrátit tělu neutrální rovnováhu: citrón, chřest, petržel, brokolice, česnek, syrový špenát, meloun, celer, řepa, mořské řasy, chlorella a ječmen

     

    6. Choďte do sauny

    Saunováním umožníte tělu, aby se zbavilo toxinů jinou cestou než přes ledviny. Proto, abyste dopřáli úlevu ledvinám choďte do sauny alespoň 1-2krát týdně.

     

    7. Svěřte se do rukou bylinkám

    Bylinek, které příznivě působí na močové cesty a na ledviny je celá řada. Například: zlatobyl, jahodník, jalovec, kokoška a čekanka. Většinou je lze najít v podobě čajové směsi. Chcete–li něco silnějšího, tak sáhněte po bylinné tinktuře.

     

    8. Vynechte alkohol, kávu a čokoládu

    Alkohol a čokoláda (spíše cukr v ní) velmi výrazně překyselují organismus. Navíc alkohol společně s kávou působí jako silné diuretikum. Odvodňují tělo a ledviny dostávají více zabrat.

     

     

    9. Vyhněte se stresu

    Na závěr to nejdůležitější. Stres, strach a napětí jsou emoce, které ledviny velmi silně zatěžují. Zatížené ledviny pak pracuji o dost pomaleji. Dochází tak ke zhoršení funčnosti celého organismu. Taková dlouhodobá zátěž se nám může vrátit zpátky v podobě únavy, deprese, nedostatku vůle, nedůvěry, záchvatů paniky, slabosti, plachosti a poruchy soustředěnosti. Dělejte, proto vše, co Vám v této oblasti pomůže: sport, cvičení, meditace, procházky a hlavně klidný, zdravý a vyvážený životní styl.