4 důvody proč máme mít rádi mladý zelený ječmen?

4 důvody proč máme mít rádi mladý zelený ječmen?

Ječmen jak jej dnes známe jako obilovinu, byl jedním z prvních zrn, které kdy člověk pěstoval, a dodnes zůstává čtvrtou nejvíce pěstovanou obilovinou na světě vůbec. Vyzrálé zrnka ječmene se běžně používají při výrobě piva, potravin a  jako krmivo pro zvířata.

Mladý ječmen, jeho výhonky, jsou ale konzumovány téměř výhradně jen v rámci zdravé výživy, a to z velmi dobrého důvodu. Výzkumy naznačují, že tyto bezlepkové výhonky, které se nazývají ječmená tráva, nebo tráva ze zeleného ječmene, jsou obvykle konzumovány jako prášek, ze kterého se namíchá nápoj.Výhonky obsahují velké množství živin, které naše tělo potřebuje při své každodenní existenci.

Zde jsou čtyři hlavní důvody, proč bychom měli mít rádi mladé výhonky zeleného ječmene a proč bychom jej měli konzumovat:

  1. Mladý zelený ječmen snižuje cholesterol - studie zveřejněná v Journal of Medicine chiropraxe v roce 2008 zjistila, že lidé, kteří jedli  ječmenné produkty v rámci 21-denního nutričního program ukázala znatelně nižší hladinu celkového a LDL cholesterolu, než v kontrolní skupině. Tento výzkum byl posílen o další informace zveřejněné v European Journal of Clinical Nutrition  (2010), v nihž vědci uveřejnili, že konzumace celých zrn ječmene jako potravina a ječmene jako zelené trávy snižuje hladinu LDL cholesterolu. LDL cholesterol je "špatný" cholesterol, který se hromadí ve stěnách našich cév, a může přispět k onemocnění srdce.Pokud jsou jeho hladiny vysoké a tento problem není řešen, mohou vznikat kardiovasculární onemocnění.
  2. Mladý zelený ječmen je bohatý na chlorofyl - jako listová zelenina, tráva ze zeleného ječmene je považována za jeden z nejlepších světových zdrojů chlorofylu. Chlorofyl je silný krevní čistič a stavitel, a pomáhá nám zvyšovat naši hladinu hemoglobinu, takže naše červené krvinky mohou poskytnout našim buňkám více kyslíku. Neustále jsme vystaveni stresu, a tím dochází k neustálému odkysličení našeho celého těla. To je největší civilizační problém. Tělo nemá kyslík a tudíž není schopné stálé regenrace tkání a tím je narušena obranyschopnost. Proto pojídání mladého zeleného ječmene může sehrát velmi významnou úlohu u všech onemocnění či jakojejich prevence. Kromě toho, ječmen obsahuje velké množství antioxidantů.něco, co naše tělo potřebuje dnes a denně v boji proti volným radikálům.
  3.  Mladý zelený ječmen zvyšuje trávení - obsahuje velké množství důležitých trávicích enzymů, jako je cytochrom oxidázy, lipázy, proteázy a amylázy. Podle Dr. Gillian McKeith, autora knihy 12 Natural Superfoods to Transform Your Health, se prokázalo, že při dlouhodobém užívání zeleného ječmene díky enzymům v něm obsaženým, došlo k výraznému zlepšení zažívacích obtíží při celiakii, u různých poruch trávení, při Crohnově chorobě, či refluxních chorobách. Tráva ze zeleného ječmene obsahuje přibližně 6 procent vlákniny, která pomáhá přirozeně vyčistit tlusté střevo od toxinů a vytváří příjemné klima příznivé pro dobré zdraví.
  4. Mladý zelený ječmen je intenzivní zdroj živin - pozoruhodná koncentrace živin, kterou dalece přesahuje složení vitaminových a minerálních klasických potravivových doplňků. Spektrální analýza ukázala, že tráva zeleného ječmene obsahuje všechny vitamíny zejména vysoký obsah vitaminů C a A. Obsahuje také velké množství minerálních látek, jako je vápník, měď, železo, hořčík, draslík, fosfor, zinek a chrom. Ječmenná tráva se skládá z přibližně 45 procent proteinu, což je dvakrát tolik než ve pšeničných klíčcích. Tento protein je velmi kvalitní a obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, což je důvod, proč tak mnoho kulturistů a spotrovců (zejména vegetariánské kulturisté) ječmen konzumují
zelený mladý ječmen