Obsahuje tzv. dobrý tuk a je ideálním zdrojem bílkovin (obzvlášť pro kojící matky).
Jen půl šálku cizrny obsahuje více než 7g bílkovin.
Čočka je vynikající kombinací vysokého obsahu vlákniny a bílkovin. Je plná železa a zachovává optimální hladinu cukru v krvi.
Jeden šálek fazolí obsahuje 15g bílkovin. Obsah bílkovin není závislý na druhu fazolí.
Jeden šálek obsahuje 8g bílkovin, plus 100% denní dávky vitaminu C.
Jsou vynikajícím doplňkem v salátu. Už 1 šálek obsahuje 8g proteinu.
Stejně jako avokádo obsahují ořechy bohaté množství "zdravých" tuků a jsou plné bílkovin. Tyto přednosti mají ovšem ořechy syrové, ne solené či obalené v cukru.
Výborný způsob konzumace dýňových semen je jejich přidávání do salátů, ovesných vloček či smoothies.
Zhruba 28g konopných semen obshuje 6g bílkovin, což je stejně jako vejce. Konopná semena jsou velmi univerzální, lze jej přidávat do salátů, rýžových pokrmů, sušenek i ovesných vloček.
"Poklad aztézských běžců". Často nabízené jako nejvíce výživné semínka. Jsou plná antioxidantů, vlákniny, omega 3 mastných kyselin a samozřejmě proteinu.
Nejdená se o obilí, ale o semínka. Quinoa obsahuje více než 8g bílkovin na šálek. Dále obsahuje i esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje.
1 šálek ovsa obsahuje 26g bílkovin. Výborné pro začátek dne tzn. ke snídani, jelikož oves uvolňuje energii pomalu.
Není na seznamu potravin bohatých na protein na prvních místech, nicméně je vynikajícím zdrojem vitamínu skupiny B, esenciálních mastných kyselin, vlákniny, manganu, fosforu a na rozdíl od silně zpracované bílé rýže je v hnědé 4,5 - 5g bílkovin na 1 šálek.