13 vegetariánských zdrojů bílkovin

13 vegetariánských zdrojů bílkovin

Jíst vegetariánskou stravu může být velmi zdravé a tělu prospěšné. Nicméně ve stravě běžně konzumované jsou pro naše tělo velmi důležitou složkou proteiny, které nám dává právě strava masitá. Abychom mohli dodržovat vegetariánskou stravu (ať už ze zdravotních či jiných důvodů), je zapotřebí, dodat tělu bílkoviny z jiných potravin. Zde je několik bezmasých zdrojů potravin bohatých na bílkoviny.
 

 

 

 

 

1. Avokádo

Obsahuje tzv. dobrý tuk a je ideálním zdrojem bílkovin (obzvlášť pro kojící matky).

2. Cizrna

Jen půl šálku cizrny obsahuje více než 7g bílkovin.

3. Čočka

Čočka je vynikající kombinací vysokého obsahu vlákniny a bílkovin. Je plná železa a zachovává optimální hladinu cukru v krvi.

4. Fazole

Jeden šálek fazolí obsahuje 15g bílkovin. Obsah bílkovin není závislý na druhu fazolí.

5. Hrášek

Jeden šálek obsahuje 8g bílkovin, plus 100% denní dávky vitaminu C.

6. Sušená rajčata

Jsou vynikajícím doplňkem v salátu. Už 1 šálek obsahuje 8g proteinu.

7. Ořechy

Stejně jako avokádo obsahují ořechy bohaté množství "zdravých" tuků a jsou plné bílkovin. Tyto přednosti mají ovšem ořechy syrové, ne solené či obalené v cukru.

8. Dýňová semena

Výborný způsob konzumace dýňových semen je jejich přidávání do salátů, ovesných vloček či smoothies.

9. Konopná semena

Zhruba 28g konopných semen obshuje 6g bílkovin, což je stejně jako vejce. Konopná semena jsou velmi univerzální, lze jej přidávat do salátů, rýžových pokrmů, sušenek i ovesných vloček.

10. Chia semínka

"Poklad aztézských běžců". Často nabízené jako nejvíce výživné semínka. Jsou plná antioxidantů, vlákniny, omega 3 mastných kyselin a samozřejmě proteinu.

11. Quinoa

Nejdená se o obilí, ale o semínka. Quinoa obsahuje více než 8g bílkovin na šálek. Dále obsahuje i esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. 

12. Ovesné vločky

1 šálek ovsa obsahuje 26g bílkovin. Výborné pro začátek dne tzn. ke snídani, jelikož oves uvolňuje energii pomalu.

13. Hnědá rýže

Není na seznamu potravin bohatých na protein na prvních místech, nicméně je vynikajícím zdrojem vitamínu skupiny B, esenciálních mastných kyselin, vlákniny, manganu, fosforu a na rozdíl od silně zpracované bílé rýže je v hnědé 4,5 - 5g bílkovin na 1 šálek.