Žlučníkové kameny polopatě

Žlučníkové kameny polopatě

Žlučníkové kameny značí neúplnou jaterní detoxikaci a vystavují tělo velké zátěži a riziku. Jsou to krystalická uskupení cholesterolu a vápníku. Tvoří se ve žlučníku a žlučovodech. Tyto kameny nabývají různých velikostí. Někdy jsou malé jako zrnko písku. V horších případech mají velikost vlašského ořechu.

 

Žlučník slouží jako rezervoár žluči, kterou játra vyrobí. Žluč je nezbytná při trávení a metabolizaci mastných kyselin. Právě tato zásoba žluči tělu umožňuje zpracovávat veškerá tučná jídla (steaky nebo vejce). Problém nastává, když se játra a žlučník ucpou toxiny. V takovém případě nemohou vylučovat žluč. A tak se začnou tvořit žlučové kameny...

 

Většina lidi nepociťuje žádné vnější příznaky tohoto fenoménu. Jak kameny nabývají na velikosti začnou postupně narušovat proces zažívání. Projevují se mírné až drsné bolesti v pravé horní oblasti břicha. Většinou se bolesti objeví chvíli po konzumaci tučného jídla. Jiné nepříjemné příznaky zahrnují: nafouknuté břicho, říhání, plynatost, mastná stolice, průjem a nedostatek energie po jídle.

 

Žlučníkové infekce

Žlučníkové kameny tvoří živnou půdu pro infekční organismy. Nejčastěji se jedná o E. coli a bakteriózy, které ještě více játra a žlučník zatíží. Tyto infekce mohou zapříčinit život ohrožující záněty a musí být z těla odstraněny.

 

Jídelníček prospěšný žlučníku

Je velmi důležité dodržovat správné stravovací návyky a životní styl, který nedovoluje tvorbu dalších žlučových kamenů.

Žlučníková dieta by měla obsahovat:

  • Bohaté na živiny ovoce a zeleninu (nejlépe v bio kvalitě), živočišné produkty z býložravců a zdravé tuky (avokádo, kokosový a olivový olej).
  • Velmi důležitým zdrojem oemga-3 mastných kyselin a viatmínů K2 a D3 jsou kravské a kozí sýry (v raw zpracování jsou ještě lepší). Spolupráce vitamínů K2 a D3 pomáhá regulovat vstřebávání vápníku a tím i snižuje tvorbu žlučníkových kamenů.
  • Velmi důležitý je i přísun potravin s obsahem organických kyselin a přírodních enzymů. Obě složky jsou velmi důležité pro celý trávící systém. Mezi tyto potraviny patří: jablečný ocet, čerstvá šťáva z citrónů a limetek, kombucha, kimichi a kyselé červené zelí (nakládaná zelenina obecně). Dále pak mléčné raw produkty: syrovátka, kefír, acidofilní mléko a podmáslí.

 

Půst

Pravidelný 12-ti hodinový půst je úžasný způsob denní šetrné detoxikace. Během dvanácti hodinového intervalu mezi večeří a snídaní si stačí trávicí systém vydechnout a zároveň začne vylučovat toxiny. Čtyři hodiny tělo věnuje trávení a dalších osm očistě. Postupně můžete prodloužit půst na 16 hodin. Mezi jídly je doporučeno zvýšit příjem tekutin. V případě hladu můžeme sáhnout po čerstvých zeleninových nebo ovocných šťávách, kefíru, kombuše a po vodě s citrónem. Dodáme tak tělu energii v odlehčené podobě. Citrón rozpouští žlučníkové kameny.

 

Máte-li podezření na žlučníkové kameny, neváhejte si nasadit tekutou a žlučníkovou dietu!

 

Mohlo by vás zajímat: 9 tipů, jak přirozeně detoxikovat ledvinyRecept jak přirozeně zlepšit vlasy, kůži a nehtyŽivá strava může zmírnit artritidu