Bazalka (Ocimum basilicum ) je silně aromatická rostlina, která byla po dlouhou dobu v minulosti využívána většinou pouze jen jako kuchyňské koření.Byla, je a bude velmi oblíbená pro svou typickou a nezaměnitelnou vůni. Hlavně Italové si tuto úžasnou bylinku v kuchyni opravdu vychutnávají,voňavé těstoviny, polévky a také pesto, které častěji a pravidejněji používáme v našich kuchyních i my.
Bazalka původně pochází z teplejších klimatických oblastí než je Itálie. Hojně je také používaná v Thajsku,v Thajwanu, Vietnamu Kambodži a Laosu. Je neuvěřitelným zdrojem antioxidantů a různých živin. Bazalka představuje širokou škálu, pro co by měla být hojně využívána denně nejen v kuchyni, ale i pro léčebné účely. Je uznávána i jako léčivá bylina pro své výjimečné antibakteriální, antimikrobiální a anti-aging vlastnosti.
Pomáhá take tělu bojovat s diabetem II. typu tím, že reguluje hladinu cukru v krvi. Hovoří se o jedinečných účincích při nádorovém onemocnění. Toto vše díky aktivním fenolickým látkám přítomných v rostlině. Fenolické látky jsou skupinou organických sloučenin převážně nacházejících se v ovoci a zelenině. Hlavní fenoly přítomné v bazalce jsou flavonoidy , konkrétně vicenin, orientin, eugenol a antokyany . Tyto všechny hrají velmi důležitou roli, díky svým silně antioxidačním vlastnostem. I přes to, že vědci ještě tuto rostlinu stále bádají, většina se již nyní shodne na tom, že antioxidanty jsou nezbytné pro prevenci rakoviny a k našemu životnímu stylu