Jedna z nejvíce nutričně bohatých potravin vůbec. Dokáže nasytit žaludek bez vysoké kalorické hodnoty. Fytonutrienty obsažené ve špenátu působí jako antioxidanty, je to tedy vynikající potravina v boji proti poškození volnými radikály. Nemluvě o tom, že konzumací špenátu pomáháme živit své tělo na buněčné úrovni, což přináší zvýšenou energii, a to pomáhá také veškerému úsilí hubnutí.
Bobule goji napomáhají našemu celkovému pocitu pohody. Posiluje imunitní systém, pomáhá porazit nápor volných radikálů, které se vyskytují v důsledku stresovém prostředí, napomáhá v boji proti únavě.
Co dělá z lososa nejzdravější rybou ze všech? Losos poskytuje podporu naší svalové tkáně s proteinem, který obsahuje. Důvodem je omega-3 mastné kyseliny, které jsou tak důležité proto, že poskytují důležitou podporu pro naše srdce a oběhový systém. Konzumací lososa získáme terciární výhody v podobě zvýšené funkce paměti a snížení pravděpodobnosti degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Napomáhá také ke zlepšení naší pleti a vlasů. Pozor při konzumaci lososa uzeného! Ten nemá stejné nutriční hodnoty jako čerstvý losos, zpracovaný vařením.
Jeden z nejvíce citovaných výhod avokáda je jeho množství zdravých mononenasycených tuků. Je zajímavé, že avokádo má na ovoce poměrně vysokým obsah tuku. Přesto napomáhají při zařazení v době hubnutí, jelikož se nejedná o tuky nalezené např. v cheeseburgerech. Pomohou vám cítit se plnější, aniž byste díky nim přibývali na váze. Avokádo obsahuje též karotenoidy, které napomáhají zdraví očí a dále dokáže obecně stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Potravina známá vegetariány již několik let .Obsahuje kvalitní protein bez cholesterolu a tuku, které získáváme jinak z živočišných zdrojů. Dále inteligentní sacharidy, které působí velice dobře na glykemický index, takže naše tělo je může zpracovat bez jakékoliv přeměny na tuk. Neobsahuje tolik tuku, takže tuto potravinu můžeme zahrnout i do hubnoucího plánu.
Jedna z nejzdraějšícvh potravin, kterou je možné přidat jako přílohu téměř ke každému jídlu. Jedna porce obsahuje až 150 % denní dávky vitaminu C. Dále 10%denního příjmu vitaminu B6, tolik potřebného pro náš metabolismus a vitamín K pro naše kosti. Brokolice je vynikající také pro zdravé oči a srdíčko. Vždy je vhodné tuto zeleninu upravovat ke konzumaci šetrným způsobem (nevařit), aby neztrácela výživnou hodnotu.
Mandle dokážou kdykoliv mezi jídly zasytit a dodat energii. Pomáhají předcházet infarktu, a mohou snížit množství špatného cholesterolu v organismu. Jsou zdrojem zdravých tuků, tudíž mohou pomoci k lepšímu fungování mozku. Jejich konzumací lze také přispět k posílení kostí a zubů. Jsou výborným zdrojem železa, proteinu a vitaminu B2.
Dokáže dslova organismus zaplavit energií. Je skvělá pro výživu mozkua a stejně tak dokáže pomoci při snižování krevního tlaku. Pomáhá v prevenci rakoviny a srdečních chorob. Obsahuje až 27% kyseliny listové a mimo jiné též hořčík a vitamin C. Vzhledem k širokému množství vitamínů a minerálů ji lze použít k okamžité výživě i do krému a mastí.
Překypují vitamíny a obsahují vlákninu, která je nezbytná pro správné fungování našeho trávicího systému. Můžou poskytnout okamžitou rovnováhu, neboť spadají někam mezi škrob a zeleninu. Obsahují téměř čtyřikrát více denní dávky vitaminu A - 384%!
Jelikož obsahují látku zvanou lykopen, dokážou být výborným podpůrným prostředkem proti rakovině a chorobám srdce. Právě on je spolu se souborem vitamínů a minerálů zodpovědný za pomoc našemu kardiovaskulárnímu systému.
Výborná potravina pro nasycení s minimem kalorií. Neobsahuje tedy žádný tuk, má spoustu vlákniny, stejně jako železo a vitamín K. Protože obsahuje antioxidanty, získá tělo obranu před různými záněty, pomáhá snižovat příznaky zánětu, a zároveň pomáhá, aby se zabránilo nárůstu některých chorob. Pomáhá tělo udržovat v alkalickém stavu.
Bobule jsou obecně dobrým zdrojem antioxidantů, ale maliny jsou vynikající díky svým úžasným koncentracím. Mají nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Velmi pozitivní je jejich přínos z antioxidantů, které pomáhají v boji proti poškození volnými radikály, a udržují tělo v dobré kondici. Pokud máte artritidu, je to důvod pro zvýšení spotřeby malin, protože dokážou pomoci při snížení příznaků zánětu.
Používány již stovky let v mexické a španělské kuchyni. Obsahují sacharidy, které jsou pomaleji stravitelné, takže se můžete cítit déle plnější. Pomáhají také stabilizovat hladinu cukru v krvi. Obsahují vlákninu, která pomáhá regulovat trávicí systém.
Hlavním přínosem konzumace cukrového melounu je množství vitamínů které obsahuje, zejména vitamíny A a C. Ty poskytují silné antioxidanty, které vaše tělo používá hned na pomoc při vyskytnutí zdravotních problémů či upevnění imunity. Jeho konzumace je také výhodné pro zdravé srdce a plice.Dodává přirozenou energii, což lepší volba, než pití energetických nápojů nebo dodání energie pomocí kofeinu pick-me-up.
Pomáhají se všemi druhy trávicích problémů. Mají také zdravou dávku vitamínu C. Artyčoky je nejlépe jíst v celé své podobě. Vynikající do salátů, či jako příloha na talíři.
Pozor při konzumaci velkého množství. Cukr, který meloun obsahuje, může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Tak jako rajčata, také meloun obsahuje lykopen, což je velmi účinná látka v boji proti rakovině a chorobám srdce.
Vysoké hladiny vitaminu C a karotenoidů jsou tím, co dává grapefruitu sílu. Grep může být zdravým startem do nového dne, protože nás přímo nabije. Dokáže utužit tělo proti rakovině a dalším degenerativním onemocněním. Obsahuje až 52% denní dávky vitamínu C.
Chřest je dobrou detoxikační zeleninou, má močopudný účinek, pomáhá očistit tělo od přebytečné vody toxinů. Pravidelná konzumace zajistí blahodárné účinky proti stárnutí. Obsahující antioxidanty pomůžou snížit poškození volnými radikály. Je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, obsahuje až 20% denní potřeby vitaminu A.
Výborný zdroj kyseliny listové, vitaminu K (porce pokryje dení dávku) i sodíku. Jsou vybaveny obrovským množstvím vitamínů a minerálů, díky jejich původu.
Zelí je všeobecně známo jako "zdravé jídlo" již po desetiletí. Výborný v boji s vysokým cholesterolem. Díky vysokému obsahu hladiny glukosinolátů může pomoci předejít nebo zabránit vzniku rakoviny.